Tinjauan serta Permohonan BKM Tahun 2022

Bantuan Keluarga Malaysia (BKM)

Kerajaan sudah memperkenalkan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) dengan sebagian update biar kumpulan yang betul-betul terkesan, diberi lebih tumpuan.

Selaras dengan tema, “Keluarga Malaysia, Makmur Sejahtera” bantuan yang diberikan ini hendak meliputi isi rumah, masyarakat emas, serta bujang supaya seluruh kalangan tidak ketinggalan.

Pemberian pertolongan ini ialah kenaikan berbanding 1,800 ringgit iaitu kandungan paling tinggi di dasar Pertolongan Prihatin Rakyat (ataupun BPR) saat sebelum ini.

Apa itu BKM 2022?

BKM merupakan pertolongan tunai Kerajaan yang lebih bersasar kepada kalangan yang membutuhkan untuk meringankan kos sara hidup serta beban rakyat berpendapatan rendah.

Pertolongan ini diumumkan oleh Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz didalam pembentangan sebuah Bajet 2022 pada Dewan Rakyat di 29 Oktober 2021 (Juma’at).

Dalam pembentangan tersebut, Tengku Zafrul memaklumkan:

“Pada tahun hadapan, inisiatif bantuan tunai langsung hendak ditambah baik. Kerajaan hendak memperkenalkan Bantuan Keluarga Malaysia (ataupun BKM) dengan sebagian update biar kumpulan yang betul-betul terkesan, diberi lebih tumpuan.”

“Update ini sudah mengambil kira cadangan yang diterima daripada orang ramai lewat penerbitan Kertas Konsultasi Awam berhubung penambahbaikan pertolongan rakyat. Oleh itu, buat tahun 2022, BKM hendak menyalurkan pertolongan iaitu sebanyak 2,000 ringgit kepada isi rumah yang memiliki 3 orang anak ataupun lebih dengan pemasukan kurang 2,500 ringgit sebulan.

“Pemberian pertolongan ini ialah kenaikan berbanding 1,800 ringgit iaitu kandungan paling tinggi di dasar Bantuan Prihatin Rakyat (ataupun BPR) saat sebelum ini.”

Ketentuan serta Kelayakan BKM

Pemohon layak menerima BKM sekiranya penuhi jenis kelayakan semacam berikut:

ISI RUMAH

  • Kahwin; atau
  • Bunda ataupun Bapa Balu/Tunggal/Duda/Janda yang memiliki anak yang menepati ketentuan; dan
  • Pemasukan Isi Rumah merupakan RM5,000 serta ke dasar.

Masyarakat EMAS BUJANG/TIADA PASANGAN

  • Bujang ataupun Bunda ataupun Bapa Balu/Tunggal/Duda/Janda yang tidak memiliki anak yang menepati ketentuan; dan
  • Had usia merupakan 60 tahun serta ke atas; dan
  • Pemasukan Isi Rumah merupakan RM5,000 serta ke dasar.

BUJANG

  • Bujang ataupun Bunda ataupun Bapa Balu/Tunggal/Duda/Janda yang tidak memiliki anak yang menepati ketentuan; dan
  • Had usia merupakan 21-59 tahun; dan
  • Pemasukan Bujang merupakan RM2,500 serta ke dasar.

Permohonan BKM 2022

Informasi penerima BPR 2021, informasi penerima BKC B40 serta informasi pemohon BPR 2021 yang tidak lulus atas alibi menerima GKP hendak dibawa secara automatik ke dalam sistem BKM buat diverifikasi kelayakan.

Permohonan baharu BKM butuh terbuat sekiranya tiada rekod dalam pangkalan informasi sedia terdapat LHDNM manakala untuk penerima sedia terdapat yang memiliki sebarang pergantian maklumat, kemas saat ini hendaklah terbuat dalam tempoh yang diresmikan.

Penerima GKP tak lulus BPR hendak dipertimbang menerima BKM dengan secara automatik

Penerima dari Geran Khas Prihatin (GKP) yang nggan diloloskan sebuah permohonan untuk mendapatkan Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) ataupun Bantuan terkhusus COVID (BKC) B40 hendak dipertimbangkan buat Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) yang secara dengan automatik telah mengikuti daripada ketentuan kelayakan tanpa butuh membuat permohonan.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz mengatakan, kerajaan komited buat menolong kalangan membutuhkan terutamanya kalangan rentan dengan sediakan pertolongan tunai sebanyak kisaran RM8.2 bilion di dasar BKM pada 2022 yang hendak menggunakan 9.6 juta penerima.

Untuk membenarkan tiada yang tercicir, penerima GKP yang tidak diluluskan permohonan Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) ataupun BKC B40 hendak dipertimbangkan buat BKM secara automatik mengikut ketentuan kelayakan tanpa butuh membuat permohonan.

Related posts